Frameworks: middel wordt doel

Toen ik rond 2000 begon met programmeren voor het web, waren er nog geen frameworks. Asp en php stonden nog in de kinderschoenen. Flash zou het helemaal gaan maken en html overbodig maken.

Anno 2016 val je je een buil over alle php frameworks. De ene nog complexer dan de andere.

Historie

De afgelopen 15 jaar zijn de design patterns de lucht uit geschoten ook in de scripting wereld. Hierdoor zijn talen als PHP wel meer volwassen geworden en niet meer weg te denken van internet.

Home scooling

Met de design patterns zijn er frameworks ontstaan. Het nadeel van PHP is dat er destijds geen echte opleiding was voor web-programmeur. Je leerde jezelf programmeren. Gooide wat php, sql en html in een file en draaien maar! Op den duur ging men de code wel wat netter maken, maar de mix is nog steeds op het net te vinden.

Frameworks hebben hierin het gat van een gedegen opleiding opgevuld. Hierdoor werden de self-made programmeur gedwongen om met een bepaalde structuur te werken. Gooi er dan nog een stel mode termen en design patterns tegenaan en we are good to go.

Too DRY

Langzamerhand ontdekte men ook dat DRY toch niet zo gek is. Maar dan willen we ook alles zo generiek mogelijk. Dus maken we frameworks die met alle scenario’s rekening moeten houden.

Gedrocht

Het Zend Framework is daarvan het ultieme voorbeeld. Beginnend met MVC, configuraties, routes, services, loaders, decorators, listeners etc. krijgen we een gedrocht wat we met trots ons Framework noemen.

Certificated

Dat er een halve opleiding voor nodig is, boeit niet. Dat maakt het juist nog spannender, want blijkbaar doe je dan veel kennis op en wordt je zelfs Certificated. Wow, nu ben je echt programmeur.

Trukendoos

Het enige wat je nu geleerd heb is met een trukendoos te werken. In die doos zitten ca 100 trucjes die je allemaal zo goed mogelijk kent en steeds weer herhaalt. Welk trucje heb je waar nodig is de vraag steeds weer.

Doel geworden

Dat er 100 files of meer aangeroepen worden om een simpele blogpagina te tonen, hoor je niemand meer over. Een kaal formulier moet bijna door dezelfde procedure als het opslaan van hetzelfde formulier. Het tonen van een record staat gelijk aan het deleten of bewerken van datzelfde record. Want dat moet in hetzelfde Model.

Gaten vullen

Het framework is log. Maar daar hebben we caching voor. We zien door de bomen het bos niet meer. Composer geeft uitkomst. Waar zet de html neer en waar de php? MVC gilt dan iedereen. Waar zet ik wat neer? RTFM of youtube. Wat moet ik doen met deze foutmelding? Stackoverflow! Wat is de structuur van dit framework? Geen probleem, het installeert zichzelf. Hoe weet ik of het goed werkt? Unit testing!

Ware kunst?

Waar is de ware kunst van het programmeren? Waar is de eenvoud van een framework? Waar je simpel aan de structuur kunt zien wat het doet? Zonder dat je allerlei uitleg nodig hebt. Ok, een stuk automatisering willen we er juist wel in hebben, maar laat het een MIDDEL blijf en geen doel op zich!

Geplaatst op 20 januari 2016, in Framework en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: